Kolajen nedir?
Kolajen derinin yapısında ve elastikiyetinde önemli rol oynayan protein yapıda bir moleküldür. Cildimizde en sık tip 1 ve 3 kolajen bulunmaktadır.
Kollajen tipleri nelerdir?
Tip 1: İnsan vücudunda en çok bulunan kolajendir. Cilde sıkılık ve elastikiyete sağlar, kemikleri güçlendirir, destekler.
Tip 2: Bağ dokularda bulunur ve kıkırdak yapımına katkı sağlar. Eklem sağlığı için çok önemlidir.
Tip 3: Kalpteki kan damarlarını ve kan dokusunu oluşturur. Cilde sıkılık ve esneklik kazandırır.
Tip 4: Sindirim ve solunum organlarının yüzeylerini oluşturur. Bazal laminanın oluşumunda önemlidir.
Tip 5: Plasentadaki doku ve hücre yüzeyini oluşturur. Toksin ve atıkları temizler.
Tip 10: Eklem kıkırdaklarının ve yeni kemiklerin oluşumunda görevlidir. Kemik kırıklarınının ve sinovyal eklemlerinin onarılmasındaki en önemli kolajendir.
Kollajen aşısı nedir?
Yaşlanma karşıtı olarak cilt tedavisinde kullanılan bir mezoterapi uygulamasıdır.
Kollajen aşısı hangi durumlarda uygulanır?
İnce çizgilerin tedavisi, Boyun çizgilerinin azaltılması, Elastikiyet kaybının hafifletilmesi, Cildin daha canlı ve parlak görünmesi, Yüz, Dekolte, boyun, el bölgelerinin gençleştirilmesi, Akne skarı (sivilce izleri) tedavisi, Çatlak tedavisi (Altın iğne ve fraksiyonel lazer tedavilerine yardımcı olarak)
Kollajen aşısı nasıl uygulanır?
Uygulama yapılacak yer lokal anestezi krem sürülerek uyuşturulur. Uyuşturma işleminden sonra kollajen aşısı ince uçlu bir mezoterapi iğnesi ile cilt içerisine birkaç santimetre aralıklar ile enjekte edilir. Uygulama yaklaşık olarak 15 dk sürer. İşlemden sonra hafif kızarıklıklar ve kabarıklıklar beklenen bulgulardır.
Kollajen aşısının faydaları nelerdir?
Kollajen aşısı cildin yeniden canlanmasını, parlamasını ve sıkılaşmasını sağlar. Kollajen aşısı sonrasında cilt altındaki fibroblastlar uyarılarak yeni kolajen üretimi tetiklenir. Fibroblastların uyarılması ile ciltteki Hyalüronik asit üretimi artar ve cilt yeniden canlanır. Cildin yeniden canlanması ve neminin artması ile kırışıklıklar azalır ve cilt sıkılaşır.
Kollajen aşısı kaç seans ve hangi aralıklarla yapılır?
Cildin ihtiyacına göre veya tedavi amacına göre 2-4 seans uygulama yapılabilir. Gerekli seans sayısı hekim tarafından belirlenir.
Seans aralıkları ortalama 2 haftadır.
Seanslar tamamlandıktan 3-4 ayda 1 kez yapılacak hatırlatma seansları ile elde edilen etki süresi 1 yıla kadar uzar.
Kollajen aşısı kimlere yapılır?
Mevcut yaşlanma sürecini geciktirmek için 25 yaşından sonra önlem amaçlı, ya da oluşmuş yaşlanma belirtileri ve elastikiyet kaybını gidermek için her yaşta kullanılabilir.
Kollajen aşısı kimlere uygulanamaz?
Gebelik ve emzirme döneminde, immün sistem (bağışıklık sistem) hastalıklarında, aynı seansta lazer tedavileri ile birlikte uygulanmaz, derin kimyasal peeling sonrasında uygulanamaz. Uygulama alanında enfeksiyon olması durumunda, kanser tedavisi sırasında, şeker hastalığı olanlarda, keloid (normalden fazla doku iyileşmesi) oluşma eğilimi olan hastalarda uygulama önerilmez.
Kollajen aşısı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kollajen aşısı uygulaması sonrasında ilk 24 saat içerisinde şunlara dikkat etmek gerekmektedir; uygulama yapılan bölge birkaç saat yıkanmamalıdır, enfeksiyon açısından temizliğine dikkat edilmelidir, spor yapılmamalıdır, aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır (solaryum, hamam, sauna vb.), direkt olarak güneşe maruz kalınmamalıdır, bol su içilmelidir.