fbpx
İçeriğe geç

'' Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.''

Sakal ekimi ve saç ekimi aynı işlem midir?

Lokal anestezi altında yapıldığından ağrı ve iyileşme süreci açısından saç ekimine göre bir farklılıktan bahsetmek mümkün değildir Sakal, bıyık ve kaş ekimi, pratik olarak saç ekiminden çok farklı işlemler olmamak ile birlikte, işlem uygulama tekniği ve ekilecek olan kıl köklerinin ensede seçildiği alanın farklı olması nedeniyle değişiklik göstermektedir. Doğal ve sık bir görüntünün sağlanabilmesi için uygun bir aday olup olmadığınız doktorunuzun değerlendirmesi sonucu netleşecektir. Sakal ve kaş bölgelerinde tek kıl folikülü bile görünümü oldukça etkilediğinden en küçük hataya yer vermemek gerekir. Bu nedenle oldukça beceri ve titizlik isteyen işlemlerdir.

Sakal çıkmama nedenleri nelerdir?

Yaklaşık 21-25 yaşını geçtiniz ve sakallarınız çıkmadıysa ya da seyrekse bunun en sık karşılaşılan nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Genetik nedenler
  • Hormonal bazı dengesizlikler
  • Bazı hastalıklar (saçkıran gibi bazı hastalıklar lokal dökülme yapar)
  • Çeşitli travmalar (yanma, derin kesikler gibi)

Eğer neden hormon dengesizliğine, hastalıklara ya da ilaçlara bağlı ise öncelikle bu etkilerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen tedavi yöntemleri izlenir. Örneğin eksik testosteron hormonu sakalların seyrek çıkmasına yol açar, testosteron hormonu takviyesi ile sakalların güçlenmesi sağlanabilir. Yine benzer şekilde sakalların seyrelmesine neden olan hastalıkların tedavi edilmesi de bu sorunu çözebilir. Ancak genetik nedenler, yanık yaralanma gibi fiziksel etkiler söz konusu ise tek çözüm sakal ekimidir.

Kremler ve losyonlar sakal çıkarır mı?

Yaygın bilinenin aksine dışarıdan sürülen kremler, ağızdan alınan ilaçlar yeni sakal çıkmasını sağlayamaz. Bu tür yaklaşımlar ile ancak var olan sakal kıllarının güçlenip, kalınlaşmasını sağlamak mümkün olabilmektedir.

Sakal ekimi nedir?

Sakal ekimi dökülmemeye kodlanmış saç köklerinin alınarak, boş olan sakal bölgesine uygun şekilde transferi olarak tanımlanır.

Sakal ekimi ile ne amaçlanır?

Mevcut sakal güçlendirilebilir

Bazı düzenlemelerle simetri oluşturulabilir

Sakal alanı genişletilebilir

Sakal şekli iyileştirilebilir

Sakal ekimi nasıl yapılır?

Sakal ekimi FUE (foliküler ünite ekstraksiyonu) denilen saç ekiminde de kullanılan yöntemle yapılır. Bu yöntemde, tıpkı saç ekiminde olduğu gibi başın arka tarafında iki kulak arasında yer alan donör bölgeden dökülmemeye kodlanmış saç kökleri (greftler) tek tek alınır. Alınan bu kökler, boş olan sakal bölgesine tek tek açıları ayarlanarak açılan kanallara yerleştirilir. Sakal ekimi saç ekiminden biraz daha fazla hassasiyet gerektirir.

Sakal ekimi ne zaman iyileşir?

Ancak iyileşme süreci ve sonuç sakal ekiminde saç ekimine kıyasla daha çabuktur. Nedeni yüz bölgesindeki damarlanmanın ve kan akışının daha fazla olmasıdır.

Sakal ekimi kaç saat sürer?

Sakal ekilecek bölgeye göre farklılık göstermektedir. Bölgesel ekimlerde alan daha dar olduğu için operasyon süresi kısadır. (1-2 saat) Ancak geniş alanlarda süre uzamaktadır. (3-4 saat)

Kimler sakal ektirebilir?

Sakal ektirebilmek için ergenlik döneminin tamamlanması gerekmektedir. Çünkü sakal çıkışı ve yapısı ergenlik sonuna kadar devam etmektedir. 22-25 yaş üzerindeki sağlıklı erkekler sakal ekimi için uygun olabilir.

Sakal ekimi ağrılı/ acılı bir işlem midir?

Sakal ekiminden önce köklerin alınacağı donör bölgeye ve ekim yapılacak alana lokal anestezi yapılır. İlk anestezi iğneleri sırasında hasta bir miktar acı hissedebilir ancak sonrasında operasyon süresince hiçbir acı ya da ağrı hissetmez. Ağrısız anestezi / basınçlı anestezi yöntemi seçeneği de mevcuttur. Bu yöntemde iğne yerine basınç ile anestezi maddesi cilt altına verilir. Bu sayede hastalar anestezi uygulanması sırasında da acıyı ya hissetmezler ya da minimum hissederler. İsteyen ve doktor tarafından uygun görülen kişilerde lokal anestezinin dışında genel sedasyon da uygulanabilmektedir.

Sakal ekiminden sonra iz kalır mı?

Sakal ekiminden sonra, ekim yapılan bölgede nokta şeklinde kabuklanmalar gözlenir. Operasyon sonrası 1 hafta boyunca, hasta tarif edilen şekilde sakal yıkamasını yapar ve kabuklanmalar 7-10 gün içinde tamamen dökülür ve iyileşir. 10-15 günde hem ekim yapılan alanda hem de ense bölgesinde köklerin alındığı alandaki izler kaybolur.

Sakal ekiminden sonra günlük yaşantıya ne zaman dönülür?

Sakal ekimi operasyonundan travma, sürtme ve enfeksiyon risklerinden korunmak şartı ile kişinin günlük hayatına dönmesini engelleyecek fiziksel hiçbir durum oluşmaz.

Sakal ekiminden sonra nelere dikkat edilmeli?

Sakal ekiminden sonraki ilk 3 gün, ekilen köklerin sağlamlaşması ve tutması için en hassas dönemdir. Bu sürede kişi, ekim yapılan bölgeyi fiziksel hasarlara karşı korumalı, uyurken üzerine yatmamalı ve beslenmesine dikkat etmelidir (özellikle sigara ve alkolden uzak durulmalıdır).

Ekilen sakallar ne zaman çıkar? Sakal uzama süreci nasıldır?

Sakal ekiminden 2-3 hafta sonra ekilen kıllar dökülür, ancak kökler yerinde kalır. Bu normal bir süreçtir ve dökülen kılların yerine 1-1,5 ay içinde yenileri çıkmaya başlar. 3 ay içinde belirgin artış gözlenir ve belirgin sonuçlar için en az 6-8 ay beklenmesi gerekir.

×

Merhaba!

Randevu ve diğer sorularınız için size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağım. Aşağıda bulunan Whatsapp butonuna basarak doğrudan ücretsiz ön görüşme ve muayene randevunuzu oluşturabilirsiniz.

× Ücretsiz Ön Görüşme Randevusu için